Pionierką badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym była dr. Johanna Budwig (1909r.-2003r.)
niemiecka naukowiec wywodząca się z Uniwersytetu z Münster, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Była wykształcona w zakresie biochemii, farmacji i nauk przyrodniczych: fizyki, biologii, botaniki oraz zdobyła wykształcenie medyczne.
Po II wojnie światowej rząd niemiecki powierzył jej kierowanie badaniami nad wpływem farmaceutyków i żywności przetworzonej na zdrowie człowieka. W tym celu współpracowała z wieloma szpitalami prowadząc żmudne badania. U wszystkich pacjentów zaobserwowała brak we krwi fosfatydów i lipoprotein, w tym brak omega-3 (w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo gwałtownie). Po 3-miesięcznej terapii uzupełniającej i brakujące składniki odżywcze zaobserwowano opanowanie nowotworu i zanik guzów. Dr. Budwig rozpoczęła poszukiwania naturalnego, niefarmakologicznego, sposobu uzupełniania koniecznych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein.
Wynikiem tych poszukiwań jest znana już na całym świecie PASTA (ang. SPREAD) czyli zmiksowana mieszanina dwóch składników oleju lnianego i białego sera.
Dieta dr. Budwig bazuje na dostarczaniu organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Dr. Budwig opracowała sposób leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą, a wyniki swoich odkryć ogłosiła w 1951r. Jej działalność kolidowała jednak z interesami właścicieli intensywnie rozwijających się wtedy zakładów przemysłu spożywczego, głównie tłuszczowego, którzy wszelkimi sposobami zabiegali by zdyskredytować osobę dr. Budwig i nie dopuścić do rozpowszechniania wiedzy o jej osiągnięciach.
Dr. Budwig założyła własną klinikę, w której leczyła pacjentów opracowaną przez siebie dietą.
Polecamy suplement diety z Moringi – Moringa Actives.
Stosowała ją z pozytywnym skutkiem w leczeniu pacjentów z chorobami nowotworowymi i innymi
chorobami przewlekłymi takimi jak:
- schorzenia prostaty
- choroba Alzheimera
- stwardnienie rozsiane
- choroby na tle autoimmunologicznym, alergie
- schorzenia układu krążenia (miażdżyca, atak i zawał serca, arytmia)
- artretyzm
- schorzenia wieku starczego
- wady wzroku i słuchu
- problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu)
- depresja
- astma oskrzelowa
- wszelkie problemy dermatologiczne
- odtłuszczenie wątroby
- schorzenia woreczka żółciowego
- problemy trawienne
- wrzody żołądka
- cukrzyca
Działanie oleju lnianego
Działanie oleju lnianego obejmuje następujące obszary organizmu:
Układ nerwowy stwarnienia rozsianego
- Olej lniany stosuje się jako skuteczny środek przy występowaniu drętwień i mrowienia kończyn. Ze względu na to, że kwasy omega-3 budują komórki nerwowe oraz ich osłonki (tzw. osłonki mielinowe) olej lniany pomaga w łagodzeniu objawów schorzeń mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, czy uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę.
- W przypadku stwardnienia rozsianego dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, może ograniczać rozwój choroby we wczesnym stadium-odbudować częściowo osłonki mielinowe nerwów, a w stanach zaawansowanych spowalniać rozwój choroby.
Mózg, migreny
- Kwas α-linolenowy (ALA) należący do rodziny omega-3 jest przekształcany w naszym organizmie do kwasu DHA, będącego bardzo ważnym składnikiem tkanki mózgowej. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych.
- Kwasy omega-3 poprawiają również krążenie krwi, w tym krążenie w naczyniach krwionośnych głowy, co może łagodzić bóle migrenowe.